SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2018 Food Bank Malaysia Bantu Ringan Kos Sara Hidup Rakyat

Pelancaran Foodbank 750x430

MELAKA, 28 SEPTEMBER 2018 – Kos sara hidup merupakan agenda utama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang mana amat mengambil berat tentang isu-isu pengguna dan sentiasa berusaha untuk memperkenalkan lebih banyak program yang dapat membantu mengurangkan bebanan kos sara hidup rakyat.

 Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU), Jabatan Perdana Menteri (JPM), terdapat seramai 186,354 Ketua Isi Rumah (KIR) yang berpendapatan isi rumah kurang dari RM940 sebulan di Malaysia.

Bagi Negeri Melaka pula, seramai 410 KIR telah dicatatkan berada dalam kategori tersebut dan ini merupakan golongan sasar bagi program ini. Selain itu, bantuan ini juga akan diberikan kepada rumah-rumah kebajikan yang berdaftar di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). KPDNHEP telah mengenal pasti sebanyak 10 rumah kebajikan yang berdaftar di bawah JKM di Negeri Melaka.

 Program Food Bank Malaysia adalah merupakan satu inisiatif peduli rakyat bagi meringankan beban yang terpaksa ditanggung kesan daripada kenaikan kos sara hidup dan mengurangkan pembaziran makanan di Malaysia.

 Food Bank Malaysia adalah selari dengan komitmen Malaysia di peringkat antarabangsa di bawah United Nations Sustainable Development Goal (SDG), Target 12.3 iaitu bagi mencapai pengurangan setengah daripada lebihan makanan keseluruhan yang dikeluarkan oleh industri peruncitan dan pengguna menjelang tahun 2030.

KPDNHEP sedang merancang “trial run” bagi Program Food Bank Malaysia bersama pasaraya-pasaraya utama di seluruh negara.  Kerjasama yang dijalankan bersama TESCO Stores (Malaysia) Sdn. Bhd. pada hari ini di Pentas Budaya Pantai Puteri Melaka merupakan salah satu “trial run” bagi negeri Melaka sebelum dilaksanakan di seluruh negara pada awal tahun 2019.

 TESCO Stores (Malaysia) Sdn. Bhd, adalah antara yang terawal dalam merealisasikan hasrat KPDNHEP untuk bersama-sama melaksanakan Kempen “Food Bank Malaysia” di seluruh Pasaraya TESCO melalui program “TESCO Food Surplus Donation” yang telah dilancarkan pada 2016.

Dua buah pasaraya TESCO di Melaka telah mula menyumbang lebihan makanan yang boleh dimakan setiap hari kepada golongan yang memerlukan sejak tahun 2017. Melalui program TESCO Food Surplus Donation, lebih setengah juta tan lebihan makanan yang juga bersamaan lebih 2.2 juta hidangan makanan telah dimanfaatkan oleh golongan yang memerlukan sejak program ini dilancarkan pada tahun 2016.

 Bagi melaksanakan program ini, KPDNHEP telah mengenal pasti Kechara Soup Kitchen dan Food Aid Foundation sebagai rakan strategik Kementerian.  Kedua-dua NGO tersebut memainkan peranan dalam pengumpulan dan pengedaran makanan kepada golongan yang memerlukan.  Selain itu, mereka juga akan memainkan peranan untuk menjadi fasilitator kepada NGO-NGO lain yang berminat untuk turut serta dalam program ini.

KPDNHEP juga mengalu-alukan syarikat pasar raya, pengilang dan industri perhotelan untuk turut serta bersama-sama dalam menjayakan program Food Bank Malaysia ini.

Dalam ucapannya, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Dato’ Saifuddin Nasution Ismail, ketika melancarkan program ini di peringkat Negeri Melaka di Dataran Pantai Puteri di sini hari ini, mempelawa orang ramai menjadi sukarelawan untuk menjayakan program ini.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X