SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 Penjaja Dan Peniaga Kecil Bantu Lonjakkan Ekonomi Negara

PENJAJA DAN PENIAGA KECIL BANTU LONJAKKAN EKONOMI NEGARA

ALOR SETAR, 30 NOVEMBER 2019 – Penjaja dan peniaga kecil tentunya memainkan peranan yang besar dalam ekonomi Malaysia Baharu, yang mendukung pendekatan Wawasan Kemakmuran Bersama.

Melalui falsafah ini, kita dapat melihat beberapa perubahan dilakukan demi memperkasakan golongan penjaja dan peniaga kecil dalam arus kemajuan ekonomi negara.

Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Utama Haji Mukhriz Tun Mahathir berkata, beliau yakin bahawa tiap seorang yang dikenali sebagai penjaja dan peniaga kecil sekarang, sebenarnya adalah pedagang yang berhasrat untuk memperbaiki dan membesarkan lagi perniagaan mereka.

Katanya, malah ada produk atau perkhidmatan sudah boleh didapati dalam talian dan dihantar terus kepada pelanggan.

“Tidaklah mustahil jika perniagaan kecil sekarang ini menjadi lebih besar ataupun lebih teratur dan menarik. Justeru, hashtag #mulanyadisini dipilih, kerana saya percaya majoriti perniagaan besar sekarang ini bermula secara kecil-kecilan,” ujarnya ketika merasmikan Sambutan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan (HPPK)  2019 di perkarangan Stadium Darul Aman, Alor Setar di sini, hari ini.

Ujarnya, masyarakat Malaysia semakin maju. Citarasa juga telah berubah. Hari ini mereka bukan sahaja ingin membeli barangan yang mereka suka dalam apa jua keadaan, tetapi ingin khidmat pelanggan yang baik; baik daripada segi hiasan, layanan dan kualiti.

“Adalah menjadi tanggungjawab Kerajaan untuk mengawal selia industri penjaja dan peniaga kecil. Sehubungan itu, pelbagai program dirancang untuk membantu meningkatkan kemajuan perniagaan penjaja dan peniaga kecil.

Program-program yang telah dirancang adalah merangkumi latihan peningkatan, pengukuhan dan pemantapan dalam usaha mentransformasi minda, bentuk dan sistem perniagaan penjaja dan peniaga kecil sedia ada,” tegasnya.

Hadir sama, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Ketua Setiausaha Datuk Muez Abd Aziz, Setiausaha Kerajaan Negeri, Timbalan Ketua Setiausaha (Perdangangan Dalam Negeri) KPDNHEP dan pegawai-pegawai tinggi kementerian di semua peringkat.

Dato’ Seri Mukhriz juga melihat bahawa industri penjaja dan peniaga kecil terbukti berkesan untuk membangunkan sosio ekonomi masyarakat, di samping meningkatkan pendapatan dan mewujudkan peluang pekerjaan. Industri ini juga akan menjadi daya tarikan serta sokongan kepada industri pelancongan.

Para pelancong luar sentiasa tertarik dan kagum dengan budaya serta warisan masyarakat negara ini. Beliau mengajak persatuan-persatuan penjaja dan peniaga kecil memainkan peranan besar dalam membantu meningkatkan lagi disiplin para penjaja dan peniaga kecil kerana disiplinlah yang akan menentukan maju atau mundurnya diri seseorang.

Katanya, Persatuan-persatuan hendaklah berusaha lebih giat lagi dengan mengadakan aktiviti-aktiviti dan program-program yang menjurus ke arah pembentukan generasi penjaja dan peniaga kecil yang berdaya saing dan beretika. Seboleh-bolehnya setiap ahli persatuan hendaklah dipastikan menyertai aktiviti dan program yang diadakan.

“Usaha-usaha yang berterusan hendaklah dilakukan supaya setiap penjaja dan peniaga kecil yang ada di negara ini mendaftarkan diri menjadi ahli persatuan di peringkat tempatan dan seterusnya di peringkat kebangsaan,” ujarnya.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat  KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X