SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 Hari Penjaja Dan Peniaga Kecil Angkat Martabat Peniaga

HARI PENJAJA DAN PENIAGA KECIL ANGKAT MARTABAT PENIAGA 1024x683 min

ALOR SETAR, 30 NOVEMBER 2019 – Penjaja dan Peniaga Kecil Pemacu Kemakmuran Negara dipilih sebagai tema sambutan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Peringkat Kebangsaan 2019 (HPPK 2019) yang berlangsung di perkarangan Stadium Darul Aman, Alor Setar, Kedah, mulai 28 yang berakhir hari ini.

Tema ini ingin mengangkat dan mengetengahkan komuniti peniaga khususnya institusi penjaja dan peniaga kecil yang menjalankan perniagaan dalam usaha kerajaan untuk sama-sama memacu kemakmuran negara dengan kepelbagaian budaya, bangsa dan agama.

Penganjuran ini selaras dengan pengisytiharan 18 November sebagai Hari Penjaja dan Peniaga Kecil untuk menghargai jasa dan sumbangan industri penjaja dan peniaga kecil kepada masyarakat dan ekonomi negara.

Sambutan ini bertujuan agar peniaga mengetahui dan mengikut kehendak pembeli, pelanggan dan negara sesuai dengan peredaran zaman dan teknologi. Ini termasuklah advokasi terhadap etika perniagaan, mengaturkan business matching, pendedahan kepada penggunaan teknologi terkini seperti urusan tanpa tunai, Internet of Things (IoT) dan penghantaran makanan dan barangan dalam talian.

Usaha ini juga selaras dengan peranan Kerajaan dan agensi-agensinya sebagai peneraju dan pemudahcara di dalam bidang pengedaran dan perdagangan dalam negeri. Pelaksanaan HPPK 2019 juga telah dilaksanakan di peringkat zon selari dengan hasrat dan wawasan Kerajaan di bawah inisiatif “Wawasan Kemakmuran Bersama” 2030.

Penganjuran HPPK 2019 diserikan dengan penganjuran Food Truck Biz Challenge (FTX).  Program FTX ini telah diadakan di setiap zon yang terlibat dan tiga finalis/pemenang utama setiap zon. Pemenang FTX bagi setiap zon pula akan bertanding di peringkat kebangsaan sebagai acara kemuncak Sambutan HPPK 2019.

Hashtag #mulanyadisini dipilih, kerana perniagaan besar sekarang ini mulanya dengan penjaja dan peniaga kecil.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X