SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 Sentiasa Patuhi Kod Etika Industri

BAHAGIAN PENGUATKUASA PERKENAL SOP PENGURUSAN ADUAN DALAM TALIAN 1024x682 min

PUTRAJAYA, 4 DISEMBER 2019 – Syarikat – syarikat yang menjalankan perniagaan adalah diingatkan untuk sentiasa mematuhi undang-undang, peraturan dan garis panduan yang ditetapkan.

Timbalan Ketua Setiausaha (Perdagangan Dalam Negeri), Dr. Alauddin Sidal berkata, syarikat perlu memahami dan mempraktikkan kod etika industri yang menitikberatkan integriti dalam semua bentuk perniagaan.

Katanya, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sentiasa mengawal selia industri jualan langsung dan industri perdagangan pengedaran melalui pengurusan pengeluaran lesen jualan langsung serta kelulusan penyertaan asing dalam sektor perdagangan pengedaran di Malaysia.

“Tiada seorang pun boleh menjalankan apa-apa perniagaan jualan langsung melainkan jika ia suatu syarikat yang diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965 (Akta Syarikat 2016) dan memegang lesen yang sah yang diberikan di bawah Seksyen 6 AJLSAP 1993,” katanya ketika berucap di majlis penyerahan Lesen WRT dan Jualan langsung di Rumah Kelab kementerian ini, hari ini.

Sebanyak empat kelulusan perdagangan pengedaran (WRT) dan 47  lesen jualan langsung diserahkan kepada pemohon hari ini. Sehingga kini, KPDNHEP telah mengeluarkan sebanyak 419 lesen jualan langsung dan jumlah ini masih dianggap kecil kerana kementerian mengutamakan kualiti barangan yang dihasilkan serta perkhidmatan yang ditawarkan.

Dr. Alauddin berharap agar kedua-dua indstri ini akan terus berkembang positif dan mempunyai masa depan yang cerah di samping mampu memberi peluang perniagaan kepada masyarakat.

KPDNHEP katanya, sentiasa menggalakkan usaha-usaha dan inisiatif yang positif dan proaktif dalam arus pembangunan perdagangan dalam negeri yang beretika di samping melindungi kepentingan pengguna.

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X