SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 KPDNHEP Terus Pantau Peniaga

KPDNHEP TERUS PANTAU PENIAGA

 

KUALA LUMPUR, 23 DISEMBER 2019 – Sehingga 22 Disember 2019, sebanyak 110 peruncit telah diperiksa membabitkan sebanyak 881 jenis pakaian seragam sekolah dalam pemeriksaan harga pakaian sekolah sempena Program Back To School yang dilaksanakan Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di seluruh negara.

Sebanyak 98 notis telah dikeluarkan ke atas peniaga untuk memberi penjelasan lanjut mengenai harga jualan mereka oleh bahagian ini.

Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman berkata, pihaknya akan memberikan fokus kepada pemeriksaan barang-barang sekolah ini bagi memastikan tiada peniaga yang secara sewenang-wenangnya menaikkan harga dalam kesempatan orang ramai membuat persiapan untuk ke sekolah.

Katanya, pakaian seragam sekolah lelaki dan perempuan serta kasut menjadi tumpuan dalam pemeriksaan pihaknya dan tindakan tegas akan diambil jika mendapati ada peniaga yang tidak jujur dalam keghairahan orang ramai membuat persiapan terakhir sebelum sekolah mula dibuka minggu depan.

Pemeriksaan yang dilakukan di bawah Seksyen 21(2) Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 bagi memastikan harga yang dijual munasabah dan tiada kekeliruan kepada pengguna.

Dato’ Haji Iskandar bercakap kepada media selepas mengadakan pemeriksaan mengejut ke atas bahagian pakaian sekolah di Pasaraya Sogo di ibu negara hari ini. Hadir sama, Pengarah KPDNHEP Kuala Lumpur, Ariffin Shamsuddin, Timbalan Pengarah Operasi Khas KPDNHEP, Haji Rosli Ahmad dan pegawai-pegawai kanan KPDNHEP Ibu pejabat Putrajaya dan Kuala Lumpur.

“Pegawai-pegawai penguatkuasa di seluruh negara telah diarahkan agar melipat ganda pemeriksaan mereka di seluruh negara sehingga 4 Januari depan bagi memastikan kegiatan mengaut keutungan berlebihan dapat dibendung,’ ujar
Dato’ Haji Iskandar Halim Sulaiman.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X