SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 Kerajaan Tangguh Program Subsidi

KERAJAAN TANGGUH PROGRAM SUBSIDI PETROL

PUTRAJAYA, 30 DISEMBER 2019 – Mesyuarat Kabinet pada 18 Disember 2019 telah memutuskan bahawa pelaksanaan Program Subsidi Petrol (PSP)  yang dijadual bermula Januari 2020 tidak diteruskan dahulu sehingga satu masa yang akan diumumkan kemudian.

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan hari ini menyebut bahawa hal ini adalah untuk memberi ruang untuk sesi penerangan dan penjelasan diteruskan dengan tujuan memberi kefahaman dan mempersiapkan rakyat menerima pelaksanaan program PSP ini.

Selain itu, ia memberi ruang untuk proses pendaftaran penerima daripada kelompok M40 yang akan dikendalikan oleh Kementerian Kewangan.

Kerajaan pada 7 Oktober 2019 telah mengumumkan pelaksanaan Program Subsidi Petrol (PSP) bermula Januari 2020 sesuai dengan manifesto Pakatan Harapan.  Kerajaan turut  memperuntukkan RM 2.4 billion dalam Belanjawan 2020 dengan jumlah penerima manfaat ini seramai  lapan juta orang daripada kelompok B40 dan M40.

“Sementara menunggu konfirmasi pelaksanaan PSP ini diumumkan kemudian, rakyat akan terus menikmati harga petrol sepertimana sistem sekarang, “ ujarnya.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X