SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2019 Murid Dibantu Melalui Program Back To School

1300 MURID DIBANTU MELALUI PROGRAM BACK TO SCHOOL

KULIM, 30 DISEMBER 2019 – Kira-kira 1, 300 murid terdiri daripada anak - anak  golongan B40 sekitar Daerah Kulim dan Bandar Baharu mendapat perhatian apabila mereka terpilih untuk menerima bantuan berupa pakaian dan peralatan sekolah melalui program Back To School yang di adakan di Kulim dan Bukit Mertajam bermula 28 Disember dan berakhir hari ini.

Sebanyak enam pasaraya besar dan sebuah Yayasan melalui program tangggungjawab sosial masing-masing tampil untuk menghulurkan sumbangan mereka membantu golongan anak-anak dari keluarga yang kurang berkemampuan itu untuk meneruskan sesi persekolahan mereka yang bermula awal Januari nanti.

Setiap pasaraya besar masing-masing menaja seramai 150 murid dengan pakaian dan peralatan sekolah kecuali Yayasan Bina Insan Harta dengan menaja seramai 400 murid sekitar Bandar Baharu dan Serdang.

Kesemua majlis disempurnakan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Dalam ucapannya, beliau menyaran pemain-pemain industri termasuk pengusaha pasaraya besar sentiasa dapat memberikan sedikit pulangan untuk membantu kerajaan dalam aspek pembangunan insan sebagaimana yang dilakukan mereka menerusi program ini.

“Kerjasama ini dilihat sebagai satu usaha yang positif dalam mewujudkan masyarakat yang prihatin dan sedia membantu golongan yang memerlukan. Walaupun sumbangan ini kecil tetapi ia memberi makna yang besar kepada golongan ini.”

Beliau juga mengingatkan murid-murid terlibat agar membalas dan menghargai sumbangan yang diterima itu dengan belajar bersungguh-sungguh. Ibu bapa pula dinasihatkan supaya menyediakan sarapan untuk anak-anak mereka sebelum mereka ke sekolah bagi menyediakan mereka dengan mental dan fizikal untuk melalui suasana pembelajaran dan persekolahan yang panjang.

Hadir sama, Timbalan Ketua Setiausaha (Kepenggunaan dan Pengurusan) KPDNHEP, Datuk Rostam Affendi Dato’ Salleh, Pengarah Bahagian Perdagangan Dalam Negeri, Haji Jafri Embok Taha serta Pengarah KPDNHEP Pulau Pinang dan Kedah.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.

chatbot logo
Chat Bersama Sara
Chatbot KPDNHEP
X