FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2020 16 Barangan Dikawal Semasa Pelaksanaan SHMMP Tahun Baru Cina 2020

16 BARANGAN DIKAWAL SEMASA PELAKSANAAN SHMMP

PUTRAJAYA, 15 JANUARI 2020 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengenal pasti sebanyak 16 jenis barangan bagi pelaksanaan SHMMP Tahun Baru Cina 2020 berbanding 13 jenis barangan sebelum ini.

Pertambahan barangan melibatkan cili merah, tomato dan ubi kentang import (China).  Kategori barangan harga terkawal terdiri daripada ayam, telur ayam, sayuran, barang kering, hasil laut dan daging babi.  Kesemua barangan ini mendapat permintaan tinggi daripada masyarakat yang menyambut perayaan, oleh itu kawalan harga dibuat ke atas barangan ini bagi menstabilkan harga dan bekalannya di pasaran. 

Menterinya, Datuk Saifuddin Nasution Ismail ketika mengumumkan pelaksanakan  SHMMP Tahun Baru Cina 2020 di sini hari ini berkata, pelaksanaannya bermula dari 20 Januari hingga 2 Februari 2020. 

Ia sebagai langkah untuk mengawal kenaikan harga barangan keperluan sempena perayaan Tahun Baru Cina yang akan disambut pada 25 Januari 2020 di seluruh negara. Tempoh kuat kuasa bagi SHMMP Tahun Baru Cina 2020 adalah selama 14 hari iaitu selama lima hari sebelum perayaan, pada hari perayaan dan lapan  hari selepas hari perayaan. Skim ini akan dilaksanakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Penentuan harga maksimum pengeluar, borong dan runcit dibuat mengikut kewajaran dan kesesuaian bagi penguatkuasaan kawalan harga yang lebih berkesan untuk memastikan harga yang berpatutan bagi manfaat pengguna dan peniaga

Senarai harga barangan harga terkawal bagi SHMMP ini adalah seperti berikut:

1)  Ayam hidup

2) Ayam standard (disembelih dan dibersihkan berserta kaki, kepala, hati dan hempedal atau mana-mana bahagiannya)

3) Ayam super (disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal)

4) Telur ayam gred A (berat antara 65.0 gram dan 69.9 gram sebiji)

5) Telur ayam gred B (berat antara 60.0 gram dan 64.9 gram sebiji)

6) Telur ayam gred C (berat antara 55.0 gram dan 59.9 gram sebiji)

7) Kubis bulat import (Indonesia dan China tidak termasuk kubis Beijing)

8) Cili merah

9) Tomato

10) Ubi kentang import (China)

11) Bawang putih (China)

12) Ikan bawal putih (berat antara 200 gram hingga 400 gram seekor)

13) Udang putih besar (berat antara 41 hingga 60 ekor sekilogram)

14) Babi hidup (*Harga maksimum di peringkat ladang sahaja)

15) Daging babi (perut)

16) Daging babi (daging dan lemak)

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan membuat pemantauan untuk memastikan bekalan barangan adalah mencukupi dan memastikan harga dipasaran adalah berpatutan. 

Di samping itu, Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan berada di lokasi-lokasi yang menjadi tumpuan orang ramai membeli belah seperti pasar awam, pasar tani dan pasaraya untuk menjalankan pemeriksaan dan pemantauan. 

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP