SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI KPDNHEP

FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2021 BEKALAN MINYAK MASAK BERSUBSIDI PAKET 1 KILOGRAM DI PULAU PINANG MENCUKUPI UNTUK KEGUNAAN ISI RUMAH DOMESTIK

 

PULAU PINANG, 16 NOVEMBER 2021 Merujuk kepada petikan sebuah akhbar tempatan bertajuk “Minyak Masak Peket Kurang Di Pasaran” bertarikh 14 November 2021, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Negeri Pulau Pinang (KPDNHEP) telah mengambil maklum serta menjalankan pemeriksaan.

Menurut Tuan Haji Azman Adam, Pengarah Penguat Kuasa KPDNHEP, setelah menjalankan pemeriksaan ke atas 24 syarikat pembungkus minyak masak di Pulau Pinang mendapati tidak berlaku gangguan di peringkat pengeluaran dan pengedaran ke pasaran.

Untuk makluman, sejumlah 1.9 juta kilogram minyak masak bersubsidi paket polibeg 1 kilogram telah diedar kepada pasaraya dan peruncit untuk kegunaan isi rumah domestik di seluruh Pulau Pinang dengan baki berjumlah 1.5 Juta kilogram akan diedarkan pada bulan ini.

Selain itu, akhbar tempatan tersebut turut menyatakan had pembelian yang menyukarkan kepada peniaga-peniaga kecil semasa membeli minyak masak subsidi paket polibeg 1 kilogram. Pihak KPDNHEP ingin menjelaskan bahawa minyak masak subsidi polibeg 1 kilogram adalah untuk kegunaan isi rumah domestik dan had pembelian yang ditetapkan adalah bertujuan untuk memastikan lebih ramai isi rumah dapat menikmati subsidi yang diberikan oleh Kerajaan.

Sehubungan itu, peniaga, peniaga kecil dan pengusaha kedai makanan yang menggunakan minyak masak untuk tujuan jualan adalah tidak termasuk dalam golongan sasar minyak masak bersubsidi ini.

KPDNHEP juga telah menjalankan pemeriksaan ke atas premis runcit dan mendapati bekalan minyak masak mencukupi di pasaran. Walaubagimanapun, isu kekurangan minyak masak 1 kilogram polibeg bersubsidi ini timbul kerana peniaga kecil dan pengusaha makanan yang ingin membuat pembuat secara pukal atau dalam kuantiti yang banyak.

Tambahnya lagi, pemeriksaan dan pemantauan akan terus dilaksanakan bagi memastikan bekalan mencukupi serta tidak berlaku penyelewengan. Pengguna juga diminta untuk akur dengan had pembelian supaya lebih ramai isi rumah dapat menikmati minyak masak bersubsidi polibeg 1kg.  Peniaga juga diminta untuk mematuhi arahan untuk memastikan had pembelian hanya untuk isi rumah dan bukanya peniaga atau pengusaha kedai makan.

Akhir sekali, KPDNHEP menghargai kepada mana-mana pihak untuk menghubungi KPDNHEP negeri atau cawangan di Pulau Pinang untuk mendapatkan maklumat yang tepat mengenai bekalan barang kawalan di pasaran bagi mengelakkan situasi pembelian panik kepada semua pihak.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP