FAQ BM | CONTACT BM| FEEDBACK BM| SITEMAP BM
Laman Utama Media Berita KPDNHEP Berita Terkini 2021 KPDNHEP SAMPAIKAN BANTUAN CSR SYARIKAT-SYARIKAT TERPILIH KEPADA 200 KELUARGA DI DUN JELAI, PAHANG

KPDNHEP SAMPAIKAN BANTUAN CSR SYARIKAT

KUALA LIPIS,  20 FEBRUARI 2021 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) hari ini mewakili syarikat-syarikat terpilih menyampaikan bantuan makanan kepada 200 ketua keluarga di Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelai, Pahang sebagai sebahagian dari program tanggungjawab sosial korporat mereka kepada masyarakat.

Penyerahan bantuan tersebut disempurnakan Menterinya,  Dato Sri Alexander Nanta Linggi bertempat di Dewan Besar Felda Sungai Koyan 2 disini. Syarikat-syarikat yang telah bermurah hati menyumbang hari ini termasuklah Mamee-Double Decker Distribution (M) Sdn Bhd, Gentle Supreme Sdn Bhd, Crispo-Tato Sdn Bhd, Fraser & Neave Holdings Bhd, Morris Food Industries Sdn Bhd, Central Sugars Refinery Sdn Bhd, Legasi Z Sufi Group of Companies, Indadi Utama (M) Sdn Bhd dan Vinda Group SEA .

Antara makanan yang disumbangkan adalah makanan kering, bahan masakan dan minuman yang sedikit sebanyak dapat membantu kelangsungan kehidupan harian terutama kepada keluarga yang terkesan dengan bencana banjir baru-baru ini dan pandemik Covid-19.

Menurut Dato Sri Alexander, KPDNHEP amat mengalu-alukan penglibatan para pemain industri peruncitan dan pengedaraan dan ingin mengajak lebih ramai lagi syarikat - syarikat di bawah seliaan KPDNHEP dalam program menyantuni rakyat di pelbagai platform yang disediakan oleh Kementerian.

“Sebagai mempertingkatkan usaha dalam mendapatkan lebih ramai penyumbang dari kalangan industri, Kementerian telah mengambil inisiatif mewujudkan Akta Perlindungan Penderma Makanan 2020 (AKPM2020) yang telah diwartakan pada 13 Mac 2020, yang bertujuan untuk menggalakkan sumbangan makanan kepada golongan yang memerlukan dengan meredakan kebimbangan penderma-penderma, terutamanya pihak industri terhadap risiko tindakan undang-undang sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini,” katanya.

Hadir sama di majlis ini, Ahli Parlimen Cameron Highlands, Ramli Dato’ Mohd. Noor, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Seri Hj. Hasnol Zam Zam Hj. Ahmad, Pegawai Daerah Lipis, Dato’ Mohd. Hafizi Ibrahim.

Katanya lagi, sebagai penambahbaikan kepada inisiatif ini, teknologi mesin “Retort” juga akan dilaksanakan pada tahun ini dengan projek perintis akan dimulakan di Hotel Seri Malaysia di Perlis dan Hotel Primula di Terengganu.

“Teknologi ini merupakan satu langkah inovatif untuk menyelamatkan dan meningkatkan jangka-hayat lebihan makanan (yang masih baik dan belum disentuh) daripada industry perhotelan yang akan dikumpul dan diproses menggunakan teknologi “retort” sebelum diagihkan kepada penerima kumpulan sasar,” tambahnya.

Menurutnya, penggabungan Akta dan teknologi ‘Retort’ serta sambutan dari pihak industri, Kementerian yakin dapat mencapai objektif Pembaziran Makanan Sifar dan satu hari nanti #ZEROFOODWASTE dilestarikan sebagai budaya hidup rakyat Malaysia.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP