PATUHI LANGKAH KESELAMATAN DI STESEN MINYAK

SERI ISKANDAR, 23 FEBRUARI 2019 – Orang ramai diingatkan agar sentiasa mematuhi segala langkah-langkah keselamatan sewaktu berada di semua stesen minyak bagi mengelakkan berlaku kejadian tidak diingini.

Penggunaan telefon bimbit, tidak mematikan enjin ketika mengisi minyak, merokok adalah perbuatan yang ditegah ketika berada di stesen-stesen minyak kerana kawasan-kawasan ini amat sensitif dan mudah terbakar.

Ketika merasmikan Kempen Keselamatan Petroleum Peringkat Negeri Perak Stesen Minyak UTP Petronas di sini, Ketua Setiausaha Kementerian Perdangangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz berkata, sudah menjadi tanggungjawab pengguna atau pekerja di stesen-stesen minyak agar mengutamakan langkah-langkah keselamatan di samping mematuhi arahan-arahan yang dipaparkan di sekitar stesen berkenaan.

“Sikap pandang ringan dan mementingkan diri sendiri biasanya mudah mengundang padah. Sudah menjadi tanggungjawab semua untuk mematuhi langkah-langkah dan amaran keselamatan yang ada,” ujarnya.

Beliau mahukan agar pekerja-pekerja di stesen-stesen minyak segera menegur mana-mana individu yang melanggar larangan sebagai tanda mengingatkan tanggungjawab bersama,

Media disaran agar membantu untuk memberi kesedaran kepada pengguna untuk menjaga keselamatan ketika berada di semua stesen minyak supaya pengguna dapat menikmati perkhidmatan dengan lebih selesa lagi.

Pengusaha stesen diminta memikirkan tarikan –tarikan lain seperti mewujudkan kedai makanan segera seperti pizza, ayam goreng, minuman dan lain-lain bentuk perniagaan yang boleh memberikan kemudahan kepada pengguna dan sebagai nilai tambah kepada perniagaan mereka.

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP