soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

PENGHULU JADI MATA DAN TELINGA KPDNHEP

SUNGAI PETANI, 4 OGOS 2019 – Penghulu dan Penggawa telah diwartakan dan dilantik sebagai Penolong Pengawal Harga, Penolong Pengawal Bekalan dan Inspektor Timbang dan Sukat di bawah Akta-akta yang dikawal selia oleh KPDNHEP seperti Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011, Akta Timbang dan Sukat 1972 dan Akta Kawalan Bekalan 1961 bagi membolehkan mereka melaksanakan pengawasan secara sah ke atas peniaga yang tidak beretika dan melaporkan sebarang kegiatan penyelewengan di kawasan masing-masing.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail KPDNHEP fokus dan komited dalam merangka Pelan Hala Tuju dan Pelan Strategik KPDNHEP 2021-2025 yang berpaksikan acuan inisiatif kerajaan iaitu “Kemakmuran Bersama”. Komitmen kementerian dizahirkan melalui fungsi serta tanggungjawab dalam mengimbangi pembangunan domestik dan kesejahteraan pengguna (rakyat) secara dinamik.

Kementerian turut giat merangka pelan pengukuhan perdagangan pengedaran (domestic trade) secara berimpak tinggi dan berintensif selain usaha berterusan dibuat bagi memastikan keseimbangan dalam menangani bebanan kos sara hidup yang tinggi melalui kajian dan kolaborasi dengan kementerian/ agensi kerajaan dipertingkatkan.

Seminar dua hari ini dihadiri seramai 350 peserta terdiri daripada penghulu dan penggawa seluruh Semenanjung.

Fokus utama adalah untuk memastikan harga barangan keperluan asas rakyat dapat dikawal dan tidak berlaku kenaikan secara tidak munasabah. Tanggungjawab dan peranan penghulu / penggawa memahami, mendalami seterusnya menjadi agen penyampai yang berkesan kepada rakyat/pengguna berkenaan hasrat dan niat kementerian, seterusnya sama-sama menggerakkan jentera pembangunan kerajaan yang lebih mampan.

Kehendak dan keperluan yang berbeza antara peniaga dan pengguna menambahkan lagi kerumitan dan kerencaman dalam usaha menuju sebuah negara yang mana peniaganya mempunyai etika yang tinggi serta rakyat yang mempunyai kesedaran pengguna yang optima bagi menuju negara maju.

“Penghulu dan penggawa adalah orang yang paling rapat dengan rakyat/pengguna. Di sinilah letaknya peranan penghulu dan penggawa sebagai orang perantaraan di antara kerajaan yakni KPDNHEP dengan golongan peniaga dan masyarakat pengguna,” ujarnya pada majlis penutup Menteri Bersama Penghulu / Penggawa Semenanjung 2019 di Hotel Park Avenue di sini, hari ini.

Katanya lagi, mereka hendaklah memahami dengan sejelas-jelasnya tentang corak, bentuk dan aspirasi pengguna serta senantiasa membantu masyarakat untuk menjadi seorang pengguna yang bijak sebagaimana hasrat kementerian selain harus memahami budaya niaga dalam kalangan masyarakat setempat supaya salahlaku yang melanggari undang-undang dapat dielakkan.
Pelantikan ini akan mewujudkan ruang interaksi antara penghulu/penggawa dengan pihak kementerian berhubung peranan yang harus dimainkan oleh mereka bagi melindungi pengguna secara menyeluruh terutamanya di kawasan-kawasan pedalaman dan luar bandar selain mewujudkan jaringan kerjasama dengan pihak penghulu/ penggawa melalui kerjasama dan penyaluran maklumat berkaitan pelanggaran undang-undang yang dikuatkuasakan oleh kementerian.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP