PENGUSAHA STESEN MESTI TEGAS ASPEK KESELAMATAN

 

MELAKA, 26 JANUARI 2019 –  Berdasarkan kepada Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, Peraturan 11(1)(o) yang menyatakan bahawa “tiada seorang pun boleh merokok di mana-mana kawasan di dalam suatu stesen minyak”, termasuklah di tandas, kaki lima dan backyard stesen.

“Sekiranya pengguna melanggar peraturan ini, mereka boleh dikompaun sehingga RM5,000.00, dan jika disabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM10,000.00 atau dipenjarakan sehingga 2 tahun. Justeru, bagi menjamin keselamatan nyawa dan harta pengguna serta petugas stesen, saya berharap larangan ini perlu dikuatkuasakan dengan lebih tegas oleh para pengusaha khususnya dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia,” ujar Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Muez Abd Aziz ketika merasmikan Kempen Keselamatan Petroleum Peringkat Negeri Melaka di Stesyen Minyak Petronas Jalan Tun Kudu, Bukit Katil disini hari ini.

“Kempen kesedaran ini kita laksanakan kerana masih ada sebilangan pengguna dan pengendali yang memandang enteng terhadap keselamatan mereka khususnya sewaktu membuat pengisian minyak ke dalam enjin kenderaan. Di antara pelakuan tidak selamat yang masih dikesan ialah penggunaan telefon bimbit serta tidak mematikan enjin kenderaan semasa proses pengisian. Perlakuan seperti ini sebenarnya amat bahaya kerana boleh mencetuskan kebakaran. Aktiviti merokok di persekitaran stesen minyak juga didapati masih dilakukan oleh pengguna ketika mengisi minyak di stesen,” tegasnya.

Program Kempen Kesedaran Keselamatan Petroleum pada hari ini merupakan sebahagian daripada inisiatif kesedaran keselamatan petroleum peringkat negeri yang dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP)  di mana program hari ini merupakan program pertama bagi tahun 2019.

Kerajaan, melalui KPDNHEP selaku agensi yang dipertanggungjawabkan bersama-sama Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) di bawah Kementerian Sumber Manusia memandang serius isu-isu keselamatan dalam pengendalian produk-produk petroleum. Ini berikutan petroleum dan gas merupakan bahan yang mempunyai risiko keselamatan dan kesihatan yang tinggi terhadap pengendali serta pengguna.

KPDNHEP dengan kerjasama dari syarikat-syarikat minyak telah menjalankan Kempen Kesedaran Keselamatan Petroleum secara berterusan di seluruh negara semenjak tahun 2010 lagi.

Pendekatan peningkatan keselamatan dalam pengendalian petroleum adalah berbentuk multi-pronged. Di samping usaha-usaha yang dijalankan oleh Kerajaan dan syarikat-syarikat minyak untuk mewujudkan kesedaran keselamatan di pihak pengguna, pihak pengusaha pada masa yang sama perlu sentiasa memastikan peralatan dan keadaan premis perniagaan mencapai standard keselamatan yang ditetapkan.

Pengusaha stesen minyak disaran agar secara konsisten mempertingkatkan aspek-aspek keselamatan di stesen minyak masing-masing dengan menyediakan kemudahan-kemudahan seperti CCTV, kawalan keselamatan, sistem pencegahan kebakaran aktif dan pasif, serta papan tanda amaran keselamatan yang lengkap, mudah dilihat, serta jelas untuk panduan dan kemudahan pelanggan.

Mereka juga perlu memberi latihan berkaitan keselamatan kepada kakitangan stesen minyak seperti penggunaan alat pemadam api dan butang berhenti automatik yang telah disediakan di semua pam jika berlakunya kebocoran.

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP