soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

PERKASA INTEGRITI SEKTOR AWAM

PUTRAJAYA, 12 SEPTEMBER 2019 – Kesejahteraan dan kemajuan negara lahir bermula dari sebuah kerajaan yang berintegriti tinggi dan tugas ini memerlukan khidmat dan sokongan semua pihak.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, seseorang pemimpin yang baik adalah seorang yang sentiasa berpegang kepada janji dan mengotakan apa yang dikata.

Berucap pada majlis pembentangan draf Strategi Pembangunan Pelan Anti Rasuah (OACP) KPDNHEP bagi tahun 2019 – 2023 di Dewan Serbaguna kementerian ini petang tadi, Datuk Seri Saifuddin berkata, pelan strategik ini bakal dijadikan bahan rujukan dan panduan bagi lain-lain kementerian dan agensi kerajaan kerana KPDNHEP adalah salah satu daripada tiga kementerian yang terpilih untuk projek perintis bagi membangunkan pelan strategik ini.

Katanya, Bahagian Integriti KPDNHEP segera menyahut cabaran tatkala rancangan ini dibentangkan di peringkat kementerian awal tahun ini dan ia dijangka dapat diguna pakai sebelum akhir tahun ini.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Timbalan Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Anti rasuah Nasional (GIACC), Datuk Dr. Anis Yusal Yusof, Timbalan Ketua Setiausaha (Perdangan Dalam Negeri), Datuk Badrul Hisham Mohamad dan Pengarah Integriti KPDNHEP, Dato’ Tan Kang Sai dan Pengarah-pengarah Bahagian dan Negeri.

Pelan Strategik yang mula dibangunkan ini menekan isu-isu pentadbiran, perolehan serta disiplin warga kerjanya. Ia terhasil selepas Perdana Menteri mengumumkan untuk menjadikan kerajaan baharu ini sebagai sebuah kerajaan yang bebas rasuah dan penuh berintegriti.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP