soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

RANG UNDANG-UNDANG LINDUNGI PENYUMBANG DAN PENERIMA

PULAU PINANG, 20 SEPTEMBER 2019 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan membentangkan satu rang undang-undang di Parlimen bagi melindungi penyumbang dan penerima program Food bank Malaysia.

Rang undan-undang yang bakal dibentang menjelang akhir tahun ini penting untuk melindungi kedua-dua pihak ini. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail berkata, inisiatif yang diambil KPDNHEP ini bagi menjamin program Food bank komuniti dan food bank Siswa di universiti awam akan berjalan lancar dengan adanya sokongan dan kerjasama semua pihak.

Berucap melancarkan Yayasan Food Bank Malaysia (YFBM)serta menyamakan sijil-sijil penghargaan kepada semua penyumbang untuk program di Hotel Equatorial dekat sini malam tadi.

Hadir sama, Ketua Menteri Pulau Pinang, Menteri KPDNHEP, Timbalan Ketua Menteri dan Ahli-ahli Exco Pengguna Ngeri Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Katanya, YFBM ini berperanan menyelaras dan mempertingkatkan perkembangan program ini ke seluruh negara. Sehingga Ogos lalu, seramai 311,189 isi rumah telah mendapat manfaat daripada program ini manakala hampir 4,000 siswa turut dibantu menerima sumbangan makanan melalui program Food Bank Siswa yang sehingga hari ini telah menjelajah di 16 universiti awam.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP