SHELL MULA LANGKAH KE ARAH EKOSISTEM “HIJAU”

DAMANSARA, 2 APRIL 2019 – Shell Malaysia hari ini mencatatkan nama sebagai stesen pertama di rantau Asia Pasifik yang terpilih menerima Anugerah Index Bangunan Hijau (Green Building Index (GBI) apabila dua daripada 3,500 stesen yang ada di negara ini menjadi stesen perintis bagi projek ke arah ekosistem hijau.

Stesen Shell Damansara Jaya dan Shell Taman Connaught, Cheras yang kini dikenali sebagai “bangunan hijau” dilengkapi ciri-ciri penjimatan dari aspek penggunaan letrik dan air.

Inovasi yang diperkenalkan ini membolehkan stesen berkenaan dapat menjimatkan lebih 6,000 liter air setahun serta menggunakan tenaga solar untuk sumber elektrik bagi pencahayaan di dalam dan di luar bangunan di samping menggerakkan pam-pam minyak mereka.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail ketika berucap di majlis pelancaran Bangunan Hijau ini berharap idea dan pendekatan yang dilakukan pihak Shell dicontohi syarika-syarikat lain bagi mewujudkan persekitaran yang sihat di samping menyelamatkan dunia dari terus tercemar.

Kos pengubahsuaian yang ditaja sepenuhnya pihak Shell itu boleh dijadikan model bagi semua pihak dengan pengubahsuaian yang munasabah tanpa melibatkan kos yang besar. Stesen sedia ada diberikan sentuhan seperti pemasangan panel solar yang boleh membekalkan kira-kira 50 kilowatt kuasa letrik pada satu-satu masa banyak membantu menjana kuasa bagi stesen-stesen yang terlibat.

Inovasi yang diperkenalkan ini memberi keselesaan kepada pelanggan-pelanggan mereka sama ada di dalam mahupun di luar bangunan. Penggunaan lampu LED turut menyumbang kepada penjimatkan tenaga letrik di kawasan stesen –stesen ini.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.