SISTEM E – JKZEE BANTU MANTAPKAN PERMOHONAN CARI GALI

PULAU PINANG, 21 DISEMBER 2018 – Sistem E – JKZEE yang berperanan untuk membolehkan pemohon membuat permohonan untuk kerja – kerja membina, mengendali atau menggunakan mana-mana pulau, pepasangan atau struktur buatan, pemasangan kabel serta talian paip di Zon Ekonomi Eksklusif (ZEE).

ZEE yang merujuk kepada kawasan lautan yang terletak diantara 12 hingga 200 batu nautika dari gigi surut air. Satu Jawatankuasa Menimbang dan Meluluskan Permohonan di bawah Seksyen 21(1) dan 22 Akta Zon Ekonomi Eksklusif (JKZEE) berperanan untuk menimbang serta meluluskan permohonan-permohonan yang berkaitan.

Berucap pada majlis Pra-Pelancaran Sistem E-JKZEE di Hotel Vistana disini hari ini, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Jamil Salleh berkata, hasil bengkel yang diadakan pada Oktober 2018 lalu, telah mencapai kata sepakat untuk penambahbaikan kaedah permohonan disamping membolehkan piagam pelanggan bagi setiap permohonan aktiviti cari gali di ZEE dikurangkan kepada 40 hari bekerja berbanding 60 hari bekerja sebelum ini.

Selain itu, pengurusan permohonan JKZEE ditambah baik dengan penyelarasan antara agensi, komitmen agensi berkaitan dan pengunaan teknologi semasa dalam meningkatkan kecekapan dalam menguruskan permohonan aktiviti cari gali di ZEE.

E-JKZEE terhasil dari kerjasama dari semua pihak bagi memudahkan permohonan untuk tugas-tugas cari gali di kawasan perairan ZEE.

Hadir sama, Pengurus Besar Jabatan Urus Tadbir dan Hubungan Strategik Pengurusan Petroleum Malaysia (Petronas) Haji Abdul Jalil Zainul, Timbalan Ketua Setiausaha ( Perdagangan Dalam Negeri ) KPDNHEP, Badrul Hisham Mohd dan Pengarah Perdagangan Dalam Negeri, KPDNHEP, Shamshuzaman Haji Sulaiman.

Sistem ini membolehkan kepentingan industri petroleum terpelihara disamping meningkatkan keberkesanan sistem penyampaian kerajaan.

 

Oleh: Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP.