SKIM KAWALAN HARGA MUSIM PERAYAAN DEEPAVALI 2018 BANTU RINGANKAN KOS SARA HIDUP

PUTRAJAYA, 23 OKTOBER 2018 – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna  (KPDNHEP) mengumumkan  harga maksimum bagi 16 jenis barangan harga terkawal untuk dikuatkuasakan di bawah Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Deepavali (SKHMP) 2018 yang disambut pada 6 November 2018.

Skim ini bermula dari 3 November hingga 9 November 2018. Tempoh pelaksanaan adalah selama tujuh hari bagi perayaan tersebut dan akan berkuat kuasa pada tiga hari sebelum perayaan, sehari pada hari perayaan dan tiga hari selepas perayaan. Skim ini akan dilaksanakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Penggunan (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, antara  barangan harga terkawal bagi SKHMP  Deepavali 2018 adalah seperti ayam hidup, ayam standard (disembelih dan dibersihkan berserta kaki, kepala, hati dan hempedal atau mana-mana bahagiannya), ayam super (disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala, hati dan hempedal), daging kambing tempatan bertulang,daging kambing import bertulang dan daging biri-biri import bertulang.

Lain-lain barangan adalah telur ayam gred A (berat antara 65.0 gram hingga dan 69.9 gram sebiji), telur ayam gred B (berat antara 60.0 gram hingga 64.9 gram sebiji), telur ayam gred C (berat antara 55.0 gram hingga 59.9 gram sebiji), tomato, cili merah, kelapa biji (*Harga maksimum di peringkat borong sahaja), kelapa parut  (harga maksimum di peringkat runcit sahaja), bawang merah kecil (India), bawang besar import, ubi kentang import (China) dan  kacang dal (Australia)

Katanya, penentuan harga maksimum telah dibuat di peringkat pengeluaran (bagi ayam dan telur ayam), borong dan runcit dalam rantaian pengedaran mengikut kewajaran dan kesesuaian. Penentuan ini dibuat agar penguatkuasaan kawalan harga adalah lebih berkesan dan penawaran harga yang berpatutan untuk barangan perlu bagi manfaat pengguna dan peniaga.

“Harga maksimum ditentukan bagi 16 barangan harga terkawal di 91 buah daerah di Semenanjung; 32 buah daerah di Sarawak; 27 buah daerah di Sabah dan sebuah daerah di Wilayah Persekutuan Labuan,” ujarnya kepada media selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulanan dan Sambutan 100 hari belia dan Timbalan Menterinya menerajui kementerian ini di sini, hari ini.

Menurut Datuk Seri Saifuddin lagi, KPDNHEP menentukan harga maksimum pengeluar, borong dan runcit berdasarkan kepada maklumat harga dari pemantauan harga di semua daerah di seluruh negara sepanjang tahun 2017 dan pada bulan Januari hingga Oktober 2018 berdasarkan kepada pungutan harga yang ditetapkan secara mingguan oleh KPDNHEP, pandangan pelbagai agensi Kerajaan yang berkaitan iaitu Jabatan Pertanian Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) serta perbincangan dengan pengeluar, pengimport, pembekal dan pemborong barangan tersebut.

Beliau mengingatkan   peniaga supaya mematuhi arahan menjual barangan harga terkawal tidak melebihi harga maksimum yang ditentukan oleh Kerajaan dan meletakkan tanda harga khas berwarna merah jambu ke atas barangan harga terkawal bagi membezakan dengan barangan lain.

Walau bagaimanapun ujarnya, peniaga digalakkan untuk menjual barangan tersebut lebih rendah daripada harga maksimum sekiranya harga yang diperoleh adalah lebih rendah.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP