STESEN MINI BERI MANFAAT BESAR KEPADA LEBIH 22,000 PENDUDUK


TEMERLOH, 2 MEI 2019 – Pembukaan stesen minyak mini Smart Stream yang terletak di Felda Siantan, Jengka 19 memberi rahmat kepada lebih 22,000 penduduk di lebih lima kawasan FELDA di gugusan ini.

Mana tidaknya, kerana sebelum ini penduduk di sini terpaksa mendapatkan bekalan minyak petrol atau diesel di stesen minyak yang terletak samada di Bandar Pusat Jengka atau di Kampung Awah, Chenor kita-kira 20 kilometer dari sini.

Stesen mini yang mempunyai kemudahan seperti kedai serbaneka, mesin ATM, kemudahan ejen bank untuk bayaran bil setempat. Selain itu, ia mempunyai jumlah pam yang mencukupi untuk pengisian bagi petrol, diesel dan pam khas untuk motosikal.

Ia juga dilengkapi tandas yang lebih selesa dan surau selain kemudahan untuk membayar bil utiliti. Stesen ini juga adalah stesen yang pertama yang memamparkan perbandingan harga minyak petrol bagi negara-negara ASEAN sebagai informasi untuk pengguna.

Ketika berucap merasmikan stesen mini ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengingatkan agar aspek keselamatan tidak harus dipandang remeh. Pengusaha stesen mesti bertegas jika terdapat mana-mana pelanggan yang enggan mematuhi arahan keselamatan yang dikeluarkan kerana ia bukan sahaja membahayakan diri sendiri malah menyebabkan kerugian lebih besar termasuk nyawa dan harta benda.

Stesen mini Smart Stream ini diusahakan oleh Koperasi Guru Melayu Pahang Selatan Berhad iaitu usahasama dengan Koperasi Felda jengka 19 mempunyai kemudahan-kemduahan lain yang melebihi apa yang ada pada stesen-steen mini yang lain sebelum ini. Dengan kerjasama Petronas, stesen minyak Smart terpilih boleh mengumpul mata ganjarab melalui Kad Loyalti Mesra Petronas.

Inisiatif ini memenuhi hasrat kerajaan dalam menyediakan kemudahan untuk kesejahteraan rakyat di kawasan luar bandar dan pedalaman di seluruh negara melalui pembinaan stesen minyak mampu milik.

Ia juga sebagai salah satu program peruncitan yang berkesan menjadi pemangkin dan pemacu aktiviti keusahawanan dan sosio ekonomi masyarakat luar bandar terutamanya melalui penglibatan koperasi.

Stesen ini bakal menjadi mercu tanda baharu bagi masyarakat setempat kerana ia bukan sahaja memberi kemudahan kepada penduduk tempatan malah pengguna-pengguna lain yang mengguna laluan utama ke Bandar Pusat jengka, Jerantut atau ke Temerloh.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP