soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

SYARIKAT MINYAK PERLU TINGKATKAN INOVASI DAN KREATIVITI BAGI WUJUDKAN PERSAINGAN

PUTRAJAYA, 12 NOVEMBER 2019 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mencadangkan supaya syarikat minyak menggunakan inovasi dan kreativiti bagi menarik pelanggan di samping membantu rakyat menangani kos sara hidup.

Stesen minyak dicadangkan agar menjual minyak di bawah harga pasaran yang ditetapkan kerajaan dengan meningkatkan kecekapan dan inovasi mengenai langkah terbaik dalam memastikan harga produk petroleum pada tahap yang kompetatif.

“Perkara ini akan dibincang lanjut dengan enam syarikat minyak utama dan sekiranya cadangan ini disambut baik dan bersedia mengamalkan prinsip persaingan yang baik melalui inovasi dan meningkatkan kecekapan, sudah tentu ia membantu mengurangkan harga produk petroleum di negara ini,” katanya ketika berucap di Simposium Persaingan Setara dan Kos Sara Hidup di sini, hari ini.

Katanya, terdapat kira-kira 3,500 buah stesen minyak di seluurh negara yang dipelopori bukan hanya satu syarikat tetapi enam syarikat minyak utama di negara ini.

Perniagaan runcit minyak ialah perniagaan kuantiti dan bukan margin. Mereka mengharapkan kerajaan untuk mempertimbangkan cadangan menaikkan margin bagi membolehkan mereka menikmati sedikit keuntungan melalui hasil jualan.

Beliau berharap agar pengguna dan syarikat minyak dapat memberikan maklum balas mengenai cadangan ini sebagai salah satu langkah mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP