TEMPOH PELAKSANAAN SKIM KAWALAN HARGA MUSIM PERAYAAN (SKHMP) DIPANJANGKAN

 

PUTRAJAYA, 15 FEBRUARI 2019 – Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) yang bermesyuarat hari ini mengambil keputusan untuk menimbang memanjangkan tempoh pelaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan (SKHMP) bagi perayaan-perayaan utama di negara ini  kerana ia dilihat memberi impak positif kepada pengguna.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) disaran untuk memberi pertimbangan untuk menambah jumlah hari bagi pelaksanaannya selain tindakan kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) yang berperanan memastikan agar bekalan makanan mencukupi.

Mesyuarat NACCOL ini juga antara lain mengarahkan supaya KPDNHEP mengkaji kemungkinan beberapa item popular pengguna untuk disenaraikan sebagai barang kawalan.

NACCOL juga mengalu-alukan sebarang kerjasama, kepakaran dan padangan daripada pelbagai pihak terutamanya dari universiti tempatan, swasta dan NGO untuk mengemukakan kertas cadangan inisiatif, hasil kajian atau perbincangan yang boleh membantu meringankan beban rakyat berhubungan isu kos sara hidup ini.

Mesyuarat NACCOL ini di pengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail. Hadir sama, beberapa Menteri Kabinet dan wakil-wakil Kementerian, NGO, wakil-wakil agensi, Instutusi Penggajian Tinggi Awam dan NGO.

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP