soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

TINGKAT HUBUNGAN BAIK DENGAN MEDIA

PUTRAJAYA, 22 APRIL 2019 – Hubungan baik antara Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan media terus dipertingkatkan melalui sesi dialog membabitkan kedua-dua pihak yang diadakan hari ini bertempat di Rumah Kelab KPDNHEP di sini.

Sesi dialog yang memberi peluang media untuk memberikan komen, pandangan dan cadangan berlangsung dalam suasana harmoni kerana KPDNHEP bersifat terbuka bagi mendengar luahan hati media demi untuk kebaikan bersama.

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau berasa terharu kerana media sudi menerima jemputan pihaknya untuk mengadakan pertemuan yang disifatkan amat baik yang bukan sahaja membantu KPDNHEP mengatur strategi pelaksanaannya dengan tepat dan bersasar, malah juga berpeluang mendengar sendiri keluhan rakyat yang disampaikan pihak media.

“Pertemuan ini membolehkan media mendengar sendiri dari sumber rasmi KPDNHEP dan boleh melaporkan dengan tepat dan berkesan. Selain itu, pihak kementerian juga sedia mendengar segala kritikan, komen, pandangan atau teguran yang boleh dijadikan nilai tambah atau penambaikan kepada program-program yang akan datang,” tambahnya.

Ini adalah pertemuan kali kedua diadakan dengan media dalam tempoh 10 bulan semenjak Datuk Seri Saifuddin menerajui KPDNHEP.

Dalam pertemuan kira-kira dua jam itu, Datuk Seri Saifuddin menjelaskan program-program kementerian yang dilaksanakan dalam tempoh hampir setahun ini dan amat berharap agar media membantu melaporkannya kepada umum.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Timbalan-timbalan Ketua Setiausaha, Ketua-ketua agensi serta Pengarah-pengarah Bahagian di kementerian ini.

Antara isu yang dibincangankan adalah mengenai pelaksanaan subsidi bersasar, kejayaan kerajaan Pakatan Harapan (PH) menjelang setahun sebagai kerajaan, harga barangan keperluan seperti ikan, sayur dan barang keperluan lain yang menyumbang kepada kenaikan kos sara hidup.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP