TKSU (PDN) LAWAT KELANTAN

 

 

KOTA BHARU, 3 MAC 2019 – Lawatan kerja sulung Timbalan Ketua Setiausaha Perdagangan Dalam Negeri (PDN), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Badrul Hisham Mohd ke Kelantan hari ini membuahkan hasil yang baik terutamanya bagi memperkasakan bidang penguatkuasaan membabitkan kementerian ini di sempadan negara dan pengurusan minyak bersubsidi.

Kunjungan yang dimulakan dengan pertemuan dengan warga kerja KPDNHEP Negeri Kelantan memberi gambaran tentang pengurusan dan masalah-masalah pentadbiran yang dihadapi.

Menyusuli kemudian, mesyuarat bersama Agensi Keselamatan Sempadan Malaysia (AKSEM) yang dihadiri Ketua Pengarahnya, Dato’ Shaharuddin Md Sohot dan Komander AKSEM Pangkalan Kubur membuka titik persamaan bagi membolehkan kedua-dua pihak bekerjasama dalam bidang penguatkuasaan.

Pada sebelah tengaharinya, rombongan mengadakan lawatan ke dua buah kilang ‘repackers” yang terletak di Bachok untuk melihat operasi di kedua-dua kilang berkenaan.

Datuk Badrul Hisham turut berpeluang mendengar taklimat berkenaan aktiviti yang dijalankan oleh AKSEM di Marin Wilayah Pangkalan Kubur. Pada majlis ini beliau berkata, pertemuan ini akan mengukuhkan kerjasama Bahagian Penguatkuasa KPDNHEP dengan AKSEM dalam bidang penguatkuasaan, latihan, pertukaran maklumat risikan dan rondaan bersama.

Beliau kemudian dibawa dengan bot untuk meninjau perairan Sungai Golok untuk melihat sendiri pangkalan-pangkalan haram yang dibina di kedua -dua tebing perairan sempadan negara itu yang dikatakan menjadi lokasi aktiviti penyeludupan dan aktiviti-aktiviti haram yang lain.

 

Oleh : Bahagian Komunikasi Korporat KPDNHEP