soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

TPM AJAK PENGGUNA TANGANI MONOPOLI PASARAN DAN KARTEL

PUTRAJAYA, 12 NOVEMBER 2019 – Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail mengajak pengguna untuk bersama-sama menangani perbuatan memonopoli pasaran dan kartel oleh pihak-pihak tertentu bagi menjamin pertumbuhan ekonomi yang mapan.

Katanya, antara contoh amalan perniagaan yang tidak mementingkan keadilan sosial ialah apabila golongan memonopoli pasaran secara bersama menetapkan harga jualan jauh melebihi kos pengeluaran demi meraih keuntungan maksimum.

Berucap merasmikan penutupan Simposium Persaingan Setara dan Kos Sara Hidup “Seiring dan sejalan” anjuran Tribunal Rayuan Persaingan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di Hotel Le Meridien Putrajaya di sini, hari ini.

Simposium tersebut mendapat sokongan dan kerjasama Fakulti Undang-undang Universiti Teknologi Mara, Shah Alam. Seramai lima ahli panel dari pelbagai latar belakang membincangkan isu berkaitan persaingan setara dan kos sara hidup masa kini.

Dato’ Seri Dr. Wan Azizah juga berkata, persaingan yang setara sebaliknya akan memberikan manfaat kepada perusahaan kecil dan rakyat amnya.

“Pengguna akan rugi jika mereka mempunyai kurang pilihan. Mereka akan berhadapan dengan harga tinggi dan barangan yang berkemungkinan tidak bermutu,” tegasnya. Beliau mahu penguatkuasaan Akta Persaingan 2010 adalah penting ke arah membantu pasaran yang kompetitif dan sihat dengan melindungi proses persaingan untuk kepentingan pengguna, perniagaan dan ekonomi,” tegasnya.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP