soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

UTeM JADI LOKASI KE 11 PROGRAM FOOD BANK SISWA

MELAKA, 3 JULAI 2019 – Universiti Teknikal Malaysia (UTeM) Melaka menjadi lokasi ke-11 dalam siri pelancaran Program Food Bank Siswa yang diperkenalkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sejak awal tahun ini.

Memulakan langkah dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Kampus Cheras Mac lalu, KPDNHEP dan Yayasan Food Bank menjelajah ke setiap negeri bagi mengadakan majlis pelancaran Food Bank Siswa ini bagi memastikan cadangan yang dicapai melalui Mesyuarat majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) pada 15 Februari tahun ini agar dilaksanakan membabitkan universiti awam.

Seramai 100 pelajar dikenal pasti oleh pihak UTeM bagi menerima sumbangan makanan melalui program ini dengan disokong kuat pihak-pihak penyumbang seperti Pasaraya Family Store, AEON dan Golden 88 Mini Mart.

UTeM melalui bahagian Hal Ehwal Pelajar serta Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) menjadi tenaga penggerak untuk memastikan program ini tidak terhenti di pertengahan jalan.

Konsep Food pantry yang diwujudkan membolehkan pelajar-pelajar yang layak mengambil makanan mereka pada waktu-waktu yang ditetapkan.

Melalui ucapan pelancarannya, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz yakin bahawa program Food Bank Siswa yang telah dilancarkan di semua 11 universiti awam sebelum itu dapat memberi manfaat yang besar kepada pelajar-pelajar yang layak di samping membuka peluang untuk pelajar – pelajar di universiti itu sendiri menimba pengalaman dalam mengurus, menyelia serta memastikan semua urusan berkaitan Food bank Siswa ini dapat dilaksanakan dengan lancar dengan falsafah From The Student to The Student.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP