UTM JADI LOKASI KELIMA UNTUK PELAKSANAAN FOOD BANK SISWA

 

JOHOR BAHRU, 15 APRIL 2019 –  Universiti Teknologi Malaysia (UTM) kampus Skudai menjadi lokasi kelima dalam pelaksanaan program Food Bank Siswa selepas Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Cawangan Cheras, Universiti Malaysia (UM), Universiti Teknologi MARA (UITM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM)

Majlis pelancaran disempurnakan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ismail Haji Bakar bertempat di Pusat Teknologi dan Komunikasi (CICT) UTM di sini, hari ini. Majlis yang diadakan secara ringkas menyaksikan Dato’ Seri Ismail menyampaikan makanan kepada pelajar-pelajar yang terpilih di samping menandatangani plak perasmian pantry Food Bank Siswa di universiti itu.

Dalam ucapannya, beliau memuji inisiatif yang diambil Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan memperkenalkan idea food bank ini yang dilihat mampu membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat khususnya bagi golongan B40.

Insiatif Food Bank Siswa ini berkonsepkan “From the Students to the Students” di mana kita mengalu-alukan pelajar yang ingin terlibat dalam melaksanakan Food Bank Siswa ini terutamanya dari persatuan-persatuan pelajar untuk sama-sama membantu golongan pelajar yang memerlukan.

Ini adalah kerana, kerajaan ingin memastikan pelajar sebagai pelapis negara dapat menimba lebih banyak pengalaman dalam pelaksanaan program kebajikan seperti ini. Ia juga adalah bagi memupuk semangat sukarelawan di samping dapat bergiat aktif dalam aktiviti yang dijalankan di Universiti.

Projek permulaan Food Bank Malaysia di universiti telah dimulakan di Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 27 Februari 2019, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Permatang Pauh pada 23 Mac 2019, Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 28 Mac 2019 dan baru-baru ini dijalankan di Universiti Malaya (UM) pada 9 April 2019.

Terdapat 200 orang pelajar yang telah dikenal pasti daripada golongan B40 untuk mendapat manfaat daripada program ini. Rakan strategik KPDNHEP ialah Gerakan Pengguna Siswa (GPS). GPS akan dilatih untuk menjadi sukarelawan dan juga penggerak bagi program ini.

The Puteri Pacific Hotel Johor Bahru (di bawah JCORP) , Persatuan Usahawan India Muslim Johor (PERUSIM), Pasaraya Econsave, Pasaraya Borong NSK Trade City, Rotinas Bakery and Confectionary Sdn. Bhd. dan Shell sebagai penyumbang dan turut sama terlibat dalam menyediakan makanan bermasak dan makanan kering.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Pengarah KPDNHEP Johor, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Food Bank Malaysia,
Haji Wahab Long serta pegawai-pegawai kanan UTM.

 

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP