soalan lazim2|hubungi kami2|aduan2|petalaman3

YBM SERAH TRAK CHILLER UNTUK FOOD BANK

PUTRAJAYA, 12 SEPTEMBER 2019 – Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini menyerahkan trak chiller untuk kegunaan Food Bank kepada lima penerima dalam satu majlis ringkas yang diadakan di Anjung Seri kementerian ini petang tadi.

Trak yang beratnya satu tan setiap satu diserahkan kepada Yayasan Food Bank Malaysia (YFBM) yang diterima Ketua Pegawai Eksekutifnya, Haji Abd Wahab Long, manakala empat lagi kepada lima Pengarah KPDNHEP Negeri masing-masing mewakili negeri Terengganu, Selangor, Sabah dan Sarawak.

Awal tahun ini, Menteri Kewangan, Tuan Lim Guan Eng telah meluluskan peruntukan sebanyak RM3 juta kepada KPDNHEP untuk menyediakan 14 unit lori dilengkapi pendingin (chiller) bagi tujuan pelaksanaan Program Food Bank Malaysia dalam mengagihkan bekalan makanan kepada golongan B40 termasuk senarai penerima di 20 Universiti Awam di Malaysia.

KPDNHEP percaya dengan adanya sumbangan chiller truck ini, pihak YFBM akan dapat melaksanakan Program Food Bank Malaysia dengan jayanya.

Program Food Bank Malaysia adalah satu program yang diwujudkan untuk membantu meringankan kos sara hidup yang ditanggung oleh golongan isi rumah yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 (kawasan bandar) atau di bawah RM1,000 (kawasan luar bandar) sebulan.

KPDNHEP telah melaksanakan program dengan melakukan projek perintis pada Ogos 2018 di Pulau Pinang dan seterusnya dilaksanakan di beberapa buah negeri lain seperti Kelantan, Melaka, Johor, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dan Negeri Sembilan.

Perlaksanaan Program ini berjalan dengan lancar dengan adanya sokongan penuh daripada empat NGO sebagai Rakan Strategik Utama iaitu Kechara Soup Kitchen dan Food Aid Foundation, Mutiara Food Bank dan The Lost Food Project yang berperanan untuk mengumpul dan mengagihkan lebihan makanan daripada penyumbang di seluruh negara untuk diagihkan kepada senarai penerima yang layak.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Muez Abd Aziz, Timbalan Ketua Setiausaha (Perdagangan Dalam Negeri), Datuk Badrul Hisham Mohamad dan Pengarah-pengarah Bahagian serta Ketua Agensi di kementerian ini.

Oleh : Unit Komunikasi Korporat KPDNHEP